
Questions  
Most Frequently Asked 

About 

Personal Property 
 

Question:  What is Personal Property? 

 

Answer:  Personal property is everything other 

than real estate that has value by itself.  It would 

include things such as furniture, fixtures, computer 

equipment, tools, machinery, non-registered motor 

vehicles, mobile storage buildings, signs, leasehold 

improvements, video tapes, vending machines, 

leased equipment and any other equipment used in 

a business or to earn income.  Personal property 

such as computer software, inventory for sale, 

residential furnishings, clothing and jewelry is not 

taxable. 

 

Question:  Who must file? 

 

Answer:  Anyone in possession of assets on 

October 1st or having had assets in Stonington for 

three months prior to October 1st who has either a 

proprietorship, partnership, corporation or is a self-

employed agent or contractor, must file each year.  

Property owners who lease, loan, or rent property 

must also file. 

 

Question:  Why must I file a personal property 

declaration? 

 

Answer:  Connecticut Statute §12-71 requires that 

all personal property be reported each year to the 

Department of Assessment.  If you receive a 

declaration, it is because our office has determined 

that you may have property to report.  If you feel 

the form is not applicable, return it with an 

explanation.  Either way, the declaration MUST be 

returned.  Failure to receive a personal property 

declaration does not relieve you of your obligation 

to file. 

 

Question:  How can I obtain this form? 

 

Answer:  In September of each year a personal 

property declaration is mailed to each business 

owner.  If you do not receive this form, contact the 

Department of Assessment at (860) 535-5098. 

 

Question:  What if I receive more than one 

personal property declaration? 

 

Answer:  All declarations must be returned to the 

Assessor.  If you have more than one location, the 

assets of each should be listed separately on each 

return. 

 

Question:  What if I have old equipment that has 

been fully depreciated and written off the books? 

 

Answer:  Whether fully depreciated in your 

accounting records or not, all property still in use 

or in your possession must be reported. When an 

item is more than 11 years with an original cost of 

$250 or less it must be listed in the asset disposal 

section of the declaration and removed from the 

taxation reporting section. 

 

Question:  Do I have to report assets that I lease, 

loan, rent, borrow or are provided in the rent? 

 

Answer:  Yes.  There is a form entitled “Lessee’s 

Listing Report” that is part of your personal 

property declaration specifically for those assets.  

Even though the assets are assessed to the owner, 

they must be listed on this form for informational 

purposes.  Be sure to include the full name and 

address of the lessor. 

 

Question:  Is there a filing deadline? 

 

Answer:  Yes.  The deadline for filing a timely 

declaration is November 1st.  There is a 25% 

assessment penalty for failure to file a personal 

property declaration by that date. 

 

Question:  What if I buy or sell an existing 

business during the year – who is responsible for 

the taxes? 

 

Answer:  Personal property is assessed to the 

owner of record on October 1st of each year.  In 

other words, if you sell your business on January 

15th you would be responsible for the tax bill that 

comes out in July of that year.  It is our suggestion 

that this issue be resolved between Buyer and 

Seller prior to the purchase or sale of a business.  

We also suggest that you check with the Tax 

Collector if you plan to purchase an existing 

business to make sure that the taxes are current. 

There is limited provision in the Connecticut 

Statutes for proration of personal property in a fire 

event only. 

 

Question:  What if I don’t file my declaration? 

 

Answer:  When a declaration is not filed by 

November 1st, this office is required to place an 

assessment on the property.  This assessment 

represents an estimate based on the value of 

businesses with similar equipment and assets.  

Being assessed does not alleviate your 

responsibility to file an accurate declaration.  You 

will also be penalized 25% for failure to file. 

 

Question:  If I am no longer in business, should I 

still file the declaration? 

 

Answer:   If you receive a personal property 

declaration and were not in business on the 

assessment date of October 1st or the three months 

prior to October 1st, follow this procedure: 

✓ On your return, indicate the date you went out 

of business and the manner in which you 

disposed of your business assets.  Remember, 

if you still have the assets, you must file a 

declaration for them. 

✓ Sign and date the form.  Mail the declaration 

back to the Assessor’s Office. 

 

 

 

 



SIGNIFICANT 

DATES TO 

REMEMBER: 
 

 

 

OCTOBER 1ST: 
 

Assessment Date 

 

 

 

 

NOVEMBER 1ST:  
 

Personal Property Declaration 

Filing Deadline 

 

 

 

 

 

 

JULY 1ST: 
 

Due Date for Taxes 

 

 

 

 

 

 

HELPFUL HINTS 

AND  

SUGGESTIONS 
 

➢ File the original declaration with this office 

(with pre-printed label), as soon as possible 

before November 1.  Be sure to sign and date 

your return. Notarization is required under 

certain circumstances.  

 

➢ Work with your accountant to identify any 

equipment that may have been physically 

removed.  List those items in the appropriate 

space on your declaration. 

 

➢ If you have an asset listing or depreciation 

schedule that identifies each piece of 

equipment, attach it to your completed 

declaration. 

 

➢ DO NOT USE vague terms such as “various” 

or “same as last year.”   Your declaration will 

not be accepted. 

 

➢ Please indicate the original cost of each item 

plus transportation cost and installation, if 

applicable, on your declaration.  They are 

important considerations in determining an 

accurate assessment. 

 

➢ If you sell your business, go out of business, 

or move the assets to a new location, please 

inform our office in writing.  It will enable us 

to keep timely, accurate records. 

➢   

 

This pamphlet answers some common questions    

taxpayers have concerning personal property 

and provides information that will help you file 

an accurate personal property declaration.  If 

you should have any questions regarding 

personal property or need help in filing your 

declaration, please feel free to call our office at 

(860) 860-535-5098 for assistance. 
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